Turism Petrestii de Jos

»  Turism

 Comuna Petreştii de Jos este situată în Depresiunea Petreşti, la poalele Culmii Hăşdate a muntilor Petridului din cadrul muntilor Trascaului, pe raul Hasdate.

Aceastǎ aşezare în apropierea Cheilor Turzii îi conferǎ comunei Petreştii de Jos un avantaj în ceea ce priveşte posibilitatea investiţiei în domeniul turismului.

Aşezată într-o zonă ce are dealuri pitoreşti ce se pierd în vecinătatea munţilor Apuseni, comuna, prin marele obiectiv turistic, Cheile Turzii, este străbătută de turişti veniţi din toate zonele ţării, precum şi din străinătate, indiferent de perioada anului. Acest obiectiv este înscris pe hărţile turismului internaţional.Cele două peşteri din Chei, care îngrădesc Cheile de o parte şi de alta, sunt străbătute de apele pârâului Hăşdate. Ele au aceeaşi înălţime şi deschidere, ceea ce demonstrează că înainte de a forma Cheile Turzii, ele constituiau o singură peşteră. Înălţimea acestora este de 3–4m, lungimea de 20–30 m şi se ramifică în interior.

Cheile Turzii cuprind un total de 175 ha şi se desfăşoară pe 15 km lungime, între Buru şi Tureni. Ele fac parte din primele 5 zone de alpinism din ţară, fiind în acelaşi timp un loc important pentru practicarea unor sporturi montane şi activităţi recreative.La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea, pe muntele ce coboară dinspre Trascău (Remetea) şi care duce în Cheile Turzii, deasupra comunei Sânduleşti, zona acoperită complet de păduri, la o altitudine de 780 m s-a ridicat o mânăstire care a fost loc de rugă pentru oamenii acelor timpuri şi locuri. Mânăstirea a fost distrusă într-un incediu în timpul revoluţiei de la 1848. În 1935 a fost iniţiată o acţiune de reconstruire a ei, rezultatul acestei acţiuni fiind abandonul.

Zona în care curge pârâul Hăşdate, de la ieşirea din Cheile Turzii, este împădurită, plină de verdeaţă, o zona semisălbatică, cu un peisaj deosebit. În acest loc se găseşte şi lacul Ciucaş, foarte frecventat de către turişti.

Alte obiective turistice sunt reprezentate de:

  • Biserica Unitariană, din 1570.
  • Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (1842-1846) din satul Livada..
  • O însemnată colecţie de obiecte romane aduse din castrul Potaissa (Turda) s-a găsit în fostul conac al familiei Ferenc şi Anna Lugossy (sec.XVIII) din Petreştii de Jos.